Door Bram Horst op 22 december 2015

Oud en nieuw

Zo aan het eind van het jaar staat oud en nieuw weer voor de deur. Deze weblog gaat echter niet over die viering over een aantal weken maar over oude en nieuwe politiek.

In de Algemene Beschouwingen van november jl. die zijn na te lezen op onze website heeft onze fractievoorzitter Siebren Buist met een knipoog teruggekeken op de afgelopen 10 jaar. Naar de ontwikkelingen die we als Heerder politiek hebben doorgemaakt. Ook heeft hij even stilgestaan bij een aantal zaken die nog voor verbetering vatbaar zijn, althans vanuit ons oogpunt. Het was voor mij bijzonder treurig om te merken dat de knipoog niet begrepen werd onder meer door nieuwe opmerkingen over de grootte van onze partij sinds de laatste verkiezingen. Als dat continu het enige antwoord is op enige vorm van kritiek dan is dat wel erg armoedig. Als je bijvoorbeeld de grootste partij bent en daar ook graag mee koketteert, dan hoort daar ook de rol van assessor bij, zoals een wethouder aanhaalde in zijn betoog. Het voorbeeld wordt gegeven, nu nog de uitvoering in de praktijk.

Maken we dan geen stappen in Heerde? Jawel, ik vind dat we hier en daar best grote sprongen maken in het dualisme en in de manier van debatteren. Ik moet hierin wel opmerken dat dat vooral komt door de nieuwe politiek die sinds vorig jaar meer en meer aanwezig is in Heerde. Er zijn een aantal nieuwe politici en een aantal politici met een nieuwe rol die die stappen echt willen maken. Die er ook voor zorgen dat er een nieuwe dynamiek aan het ontstaan is in de Heerder politiek. Echter, soms duikt de oude politiek toch nog weer op, zoals ook in het slot van de begrotingsvergadering in november ’15. Er was door een coalitiepartij een zeer goede motie ingediend. Al snel bleek dat er een meerderheid zou zijn voor deze motie, echter die meerderheid werd behaald via de oppositie. Na een korte schorsing met de twee andere coalitiepartijen werd de motie echter plotsklaps ingetrokken met een aantal dertien-in-een-dozijn-redenen. Het stond als een paal boven water dat de oude politiek het hier even won van de nieuwe.

Ik treur echter niet, de signalen die ik opvang en de debatten die ik meemaak geven mij meer en meer het gevoel dat de nieuwe politiek het uiteindelijk zal gaan winnen van de oude. De nieuwe politiek is namelijk veel duurzamer dan de oude, en laat duurzaamheid nu net iets zijn wat de toekomst heeft.

Bram Horst

Bram Horst

Bram Horst

Mijn naam is Bram Horst, 30 jaar en geboren en getogen in Heerde. In 2010 ben ik getrouwd met Jacqueline en samen hebben we sinds 20 juni 2013 een prachtige zoon, Mart. In het dagelijks leven ben ik verkoopleider bij Veldboeket Lektuur, hier verkoop ik boeken. In 2007 ben ik lid geworden van de PvdA

Meer over Bram Horst