Door Bram Horst op 18 oktober 2014

Onbeschoft

Het woord dat boven deze weblog staat is misschien wat ongebruikelijk voor een lokaal politicus. Toch heb ik dit woord onlangs in een commissie vergadering gebruikt. Ik voelde mij daartoe genoodzaakt door de recente werkwijze van Verian.

Ruim 85% van alle uren aan huishoudelijke hulp wordt op dit moment door Verian binnen de gemeente Heerde ingevuld. Onlangs zijn 77 van de 93 vaste banen geschrapt. Dit betekent dat Verian ruim 82% van haar vaste mensen op straat zet. Ik vind dat een onbegrijpelijke keuze, zeker gezien het feit dat het aantal uren binnen de gemeente Heerde naar verwachting met 11 FTE zal dalen op een aantal van 54 nu. Dat betekent een daling van ongeveer 20%. Als er dan nu al ruim 82% van het personeel op straat wordt gezet is er volgens mij sprake van onbehoorlijk bestuur en dús vind ik dat onbeschoft. Men zou dat niet verwachten van bijvoorbeeld de directeur/bestuurder die voor €187.634 op de loonlijst staat, wel binnen de norm natuurlijk, maar desondanks aanzienlijk te veel in een tijd waarin elke euro in de zorg telt. Het rekensommetje hoeveel mensen hij aan het werk kan houden voor een modaal salaris is gauw gemaakt.

Na 1 januari zullen de mensen die nu gebruik maken van huishoudelijke hulp, diezelfde hulp nog steeds nodig hebben. Dan zal Verian weer een groot aantal van de ontslagen mensen moeten aannemen, vermoedelijk middels tijdelijke contracten of met ZZP’ers. Ik heb er weinig vertrouwen in dat Verian deze tijdelijke contracten op termijn weer om zal zetten in vaste dienstverbanden. Besluiten over personeel hadden moeten blijven liggen totdat duidelijk is wat de zorgvraag straks daadwerkelijk zal zijn. Op basis van de cijfers die nu bekend zijn had dit nu zeker niet mogen gebeuren.

Deze discussie staat los van het feit dat we als fractie van de PvdA ontevreden zijn over de keuze van het huidige college een algemene voorziening te maken van de huishoudelijke hulp. Het gevolg hiervan is dat zorgbehoevenden ook nog een eigen bijdrage van €7,25 gaan betalen. Gezien het feit dat het college een grote groep (243 personen) in de de Bijzondere Bijstand wil plaatsen kan deze bijdrage ons inziens lager. Dit rondpompen van geld lijkt ons onnodig.

Het wordt tijd dat Verian een open en eerlijk beleid voert en niet de verantwoordelijkheid van zich af blijft schuiven.

Bram Horst

Bram Horst

Bram Horst

Mijn naam is Bram Horst, 30 jaar en geboren en getogen in Heerde. In 2010 ben ik getrouwd met Jacqueline en samen hebben we sinds 20 juni 2013 een prachtige zoon, Mart. In het dagelijks leven ben ik verkoopleider bij Veldboeket Lektuur, hier verkoop ik boeken. In 2007 ben ik lid geworden van de PvdA

Meer over Bram Horst