Door Hubert Bögemann op 29 juli 2013

Niets te doen in Heerde?

Laatst liet ik mijn hond uit. Mijn hond heeft voldoende beweging: loopt de hele dag rond het huis, gaat mee aan de fiets of met hardlopen. We hebben maar één hond en hij is graag met andere honden. Dus af en toe ga ik heel rustig wandelen door het bos. Op zoek naar andere honden. Voor zijn sociale contacten. Het is grappig hoe dat werkt. Soms ziet hij een hond waarmee hij (of andersom) al op afstand besluit geen contact mee te willen. In een grote boog lopen ze om elkaar heen en ieder vervolgt zijn weg. Met de meeste honden wordt wel even contact gemaakt. Je kent het wel: wat ruiken, snuffelen en heen en weer rennen. Dan wordt de keuze gemaakt: blijven we een tijdje doorspelen of lopen we toch maar door.

Als de keuze wordt gemaakt met elkaar te blijven spelen dan betekent dat voor de hondenbezitters ook een keuze: willen we dit? De eigenaren kijken elkaar aan en besluiten een stukje samen op te lopen of toch maar niet.

Dan kies ik altijd voor een stukje met iemand oplopen. Zo ontmoet je mensen uit je dorp. Mensen die je vaak nog niet kent. Je stelt vragen over je dorp. En nog voordat de “hondenuitlaatcollega” zich afvraagt waarom ik zoveel vragen stel, vertel ik dat ik wethouder ben. Dat ik het leuk vind om te horen wat ze van onze gemeente vinden. Zo ontstaan vaak leuke en verrassende gesprekken.

Zo ook afgelopen weekend. Er liep iemand die vier jaar in Heerde woont. En kortgezegd kwam haar verhaal erop neer dat er nooit iets te doen is in onze gemeente. Dat verbaasde mij. Immers op deze zaterdag was de Boerderijen fietstocht, een prachtige historische koetsentocht en de traditionele Eiermarkt in Veessen. Zij wist dit niet. Ik vroeg haar om met mij mee te fietsen om haar zo onze gemeente te laten zien. Dat vond ze leuk en andere plannen werden overboord gegooid. We hebben de honden maar niet mee genomen. Daar was de tocht te lang voor. Het was prachtig weer en de “hondenuitlaatcollega” heeft ons dorp op een andere manier gezien. Ze vond het erg leuk en heeft veel nieuwe plekken gezien, maar ook bekende plekken waar toch meer te zien was dan zij dacht.

Inmiddels is mij gebleken dat wanneer mensen zeggen dat er niets te doen is in Heerde, er vaak iets anders aan de hand is. Men heeft gewoon niet in de gaten wat er allemaal te doen is. Ondanks het feit dat onze weekkranten vol staan met evenementen, dat de posters van deze evenementen worden opgehangen in de winkels, dat Radio 794 er aandacht aan schenkt.  Het wordt niet gelezen, gezien of gehoord. En als men het wel leest of hoort wordt op voorhand al verondersteld dat het niets is.
Eigenlijk is dat heel jammer. Er zijn vaak zoveel leuke dingen te zien, te horen, te beleven. Mijn ervaring is dat het vaak leuker blijkt dan verwacht.  Zo genoot ik van de fietstocht, mede dankzij mijn onverwachte gezelschap; was ik onder de indruk van de koetsentocht en kocht ik een bijzondere kaart op de Eiermarkt in Veessen. Het weekend ervoor ging ik nog naar een (gratis!) concert van de Big Band Heerde bij het Pluizenmeer. Een jazzy openlucht concert aan het water. Een geweldige locatie met een geweldige band. Ook was er een leuke uitmarkt.

Eigenlijk is mijn oproep aan u allen. Kijk eens met een andere bril naar uw lokale weekkrant. Pik er eens een evenement uit en geef het een kans. Neem eens onverwacht iemand anders mee en geniet. Wist u dat het programma boekje van de Stichting Cultureel Centrum Heerde ook weer uit is? Daar staan hele leuke voorstellingen in. U kunt het ook bekijken op www.cultureelcentrumheerde.nl.

Ik wens u een fijne zomer en wellicht tot ziens bij een van de evenementen,

Hubert Bögemann

Hubert Bögemann

Hubert Bögemann

Ik ben Hubert Bögemann, geboren in 1962 en wethouder namens de PvdA in Heerde sinds 14 april 2010. Getrouwd met Petra en wij hebben twee kinderen, Sophie en Olaf. Sinds februari 2010 wonen wij in het prachtige Hoornerveen. Daarvoor was ik woonachtig in Hattem. Ik voetbalde bij de plaatselijke voetbalvereniging en daarnaast heb ik daar

Meer over Hubert Bögemann