Door Bram Horst op 4 oktober 2013

De motie waarvan je wist dat die zou komen…

Groen Links en D66 hebben zich in de afgelopen raadsvergadering ongeloofwaardig gemaakt door een motie van wantrouwen tegen wethouder Westerkamp in te dienen.

Het kan in een democratie altijd voorkomen dat een partij (of partijen) het vertrouwen verliest in bestuurders, dat mag ook, alleen is dat wel het uiterste middel dat je als volksvertegenwoordiger kan gebruiken.

Groen Links en D66 kondigden op de laatste raadsvergadering voor de zomer een motie van afkeuring/wantrouwen aan, maar gezien het late tijdstip (23.45 uur) wilden ze deze uiteindelijk niet indienen. Iedereen wist dat deze motie voor de verkiezingen alsnog zou komen. Het argument van ‘het late tijdstip’ dat beide partijen gebruikten was vrij lachwekkend – dat mag nooit een argument zijn. Ik begrijp het wel, door het late tijdstip was er geen pers en publiek meer aanwezig, en zo kon men niet ‘scoren’ voor de ‘bühne’. Vanaf dat moment is voor mij duidelijk geweest waar op aangestuurd wordt.

In de eerste raadsvergadering na de zomer stonden er 3 (drie!) moties van beide partijen op de agenda. Nu zijn veel moties, amendementen en actualia in de aanloop naar de verkiezingen wel normaal zult u de komende tijd merken. Aan deze moties kleefde echter een voorgevoel, een gevoel dat al voor de zomer was begonnen. ’s Middags kwam er bovendien een tweet van de fractievoorzitter van Groen Links in reactie op andere twitteraars dat de avond wel eens een treurspel zou kunnen worden en dat de ‘vertrouwenskwestie’ aan de orde gesteld zou worden.

Tijdens de vergadering bleek al snel dat de drie moties een drietrapsraket waren, als opmaat richting een motie van wantrouwen. Het overige deel van de raad voelde er terecht niets voor om als figuranten te acteren in het toneelstukje van Groen Links en D66. Uiteindelijk kwam de langverwachte motie van wantrouwen en deze werd zoals verwacht door een ruime meerderheid (13-2) weggestemd!

Beide partijen maakten zich hiermee ongeloofwaardig. Ik heb veel respect voor Groen Links en D66 en hoe zij hun oppositierol de afgelopen drie jaar hebben ingevuld maar in 1 avond ging er veel van verloren.

Bram Horst

Bram Horst

Mijn naam is Bram Horst, 30 jaar en geboren en getogen in Heerde. In 2010 ben ik getrouwd met Jacqueline en samen hebben we sinds 20 juni 2013 een prachtige zoon, Mart. In het dagelijks leven ben ik verkoopleider bij Veldboeket Lektuur, hier verkoop ik boeken. In 2007 ben ik lid geworden van de PvdA

Meer over Bram Horst