Door Bram Horst op 16 november 2014

Bezoek commissaris van de Koning(in)!

Hilariteit alom toen burgemeester Inez Pijnenburg Clemens Cornielje aankondigde als commissaris van de Koningin. Aangezien we inderdaad decennia lang de titel zo  gebruikt hebben en Willem Alexander pas sinds 2013 onze koning is, zij het haar vergeven. Wat volgde was een bijzondere raadsvergadering van ruim een uur. Een uur waarin de gemeenteraad 3 onderwerpen onder de aandacht van de commissaris bracht en waarin het vooral de commissaris was die het woord voerde. Na afloop was er  vooral teleurstelling en enige ontsteltenis.

Tijdens het betoog van Cornielje waarbij vooral de onderwerpen samenwerking en het H2O bedrijventerrein aan de orde kwamen, vertelde de commissaris dat de financiële verantwoordelijkheid voor het bedrijventerrein toch vooral bij de gemeenten lag. Dit ondanks de tamelijk aanwezige rol van  de provincie bij de totstandkoming van het geheel. Toen Cornielje vervolgens meldde dat de provincie meer geneigd zou zijn tot eventuele hulp (los van de huidige inzet van de provincie) als de H2O gemeenten gezamenlijk bij de provincie zouden aankloppen, keken sommige raadsleden elkaar toch even geschrokken aan. De ‘goede verstaander’ in mij schrok ook. Soms is het verstandig in de politiek om goed op te letten wat er met welke intentie gezegd wordt. Ondanks geruststellende woorden voorheen dat de provincie geen dwingende rol speelt bij eventuele gemeentelijke samenwerkingen, gaf deze opmerking het tegenovergestelde aan. Hieruit heb ik gemeend af te kunnen leiden dat, als de drie H2O gemeenten zouden samenwerken (lees: fuseren) de provincie bereid zou zijn te luisteren. Na afloop sprak ik hierover na met andere raadsleden en ook zij gaven aan dezelfde conclusie te trekken.

Zo heeft het bezoek van de commissaris van de Koning voor mij een bittere nasmaak.

Bram Horst

Bram Horst

Bram Horst

Mijn naam is Bram Horst, 30 jaar en geboren en getogen in Heerde. In 2010 ben ik getrouwd met Jacqueline en samen hebben we sinds 20 juni 2013 een prachtige zoon, Mart. In het dagelijks leven ben ik verkoopleider bij Veldboeket Lektuur, hier verkoop ik boeken. In 2007 ben ik lid geworden van de PvdA

Meer over Bram Horst